You are currently viewing Consells per a unes relacions sexuals saludables entre persones grans

Consells per a unes relacions sexuals saludables entre persones grans

Com m’he de cuidar en la menopausa?

Cada dona viu aquesta nova etapa de manera diferent. La menopausa és la retirada definitiva de la menstruació i, a vegades, comporta malestars i dolences. Però una bona actitud i un estil de vida sa i actiu ajuden que aquests canvis hormonals no afectin la salut.

La menopausa és un període de canvis fisiològics en les dones marcat per diversos factors hormonals. I pot ser, alhora, un gran recordatori per cuidar-se i adoptar certs hàbits saludables en el dia a dia. Abans que arribi, entre dos i cinc anys abans, ja hi pot haver algunes alteracions relacionades amb els nivells d’estrògens en la dona.

La menopausa comença quan els ovaris deixen de produir estrògens i, a més, la producció d’altres hormones reproductives comença a disminuir. Tot això fa que la dona deixi de tenir el període, també anomenat menstruació, i ja no hi hagi possibilitat d’un embaràs. Oficialment, s’entra en la menopausa quan ha passat un any sencer des de l’última menstruació.

A Espanya, l’edat mitjana d’inici de la menopausa se situa al voltant dels 48 anys. Però són molts els factors físics, biològics i mediambientals que condicionen aquest moment, com ara l’edat en què es va tenir la regla per primera vegada o factors genètics. Algunes dones tenen el que es diu una menopausa precoç, deixen de menstruar als 40 anys o abans.

Tot i ser un procés biològic natural, la menopausa provoca canvis físics i emocionals que poden afectar el benestar de la dona. Cada dona entén i viu aquest període de transició de manera diferent, però l´ideal és que, tot i els canvis naturals que comporta, no afecti el ritme ni la qualitat de vida de la dona i el seu entorn. Mantenir un estil de vida saludable ajuda a fer front a aquesta etapa amb un bon estat de salut.

Els símptomes principals

Durant la transició cap a la menopausa, algunes dones noten símptomes i molèsties lleus, com ara els fogots, possibles canvis d’humor o insomni i dificultat per dormir. De fet, els fogots són el símptoma més freqüent (en un 80%) durant els tres primers anys després de la menopausa, i els canvis d’humor en són un altre de molt freqüent (en un 63%) dels primers anys. La disminució del nivell d´estrògens comporta canvis que amb el temps incrementen el risc de patir algunes malalties: osteoporosi, malalties cardiovasculars, diabetis…

Durant aquest nou cicle vital, és habitual que la vagina es torni més seca, i això provoca relacions sexuals doloroses o incòmodes. També hi ha problemes de salut relacionats amb les infeccions vaginals o la incontinència.

En la majoria de casos, els símptomes són lleus i es resolen adoptant nous hàbits en l’estil de vida, com pot ser evitar la cafeïna o fer exercici. Altres dones amb símptomes més problemàtics poden requerir tractament, que sempre serà el que li indiqui el metge.

Com cuidar-se durant la menopausa

  • Visitar regularment el ginecòleg. Aquest ha de ser el primer pas perquè, a més de fer una revisió, aquest especialista pugui assessorar la dona en aquesta nova etapa vital. I, tot i això, només un 40% de les dones entre 40 i 60 anys es visiten puntualment a la consulta ginecològica.
  • Practicar exercici. La pràctica regular d’exercici no només ajudarà la dona a sentir-se millor, també li alleugerirà els fogots i li permetrà controlar el pes i endarrerir la pèrdua òssia. L’activitat física té grans beneficis cardiovasculars, i és que, quan arriba la menopausa, disminueix el nivell d’estrògens, que fins a aquest moment ens han protegit d´aquestes malalties.
  • Mantenir la ment activa. Un dels efectes negatius de la menopausa pot ser la pèrdua de memòria. Per això, es recomana mantenir la memòria activa, a base d’hores de lectura, jocs mentals, com els mots encreuats o els sudokus, i, fins i tot, practicar tècniques de meditació.
  • Consumir prou vitamina D i calci. Mantenir uns nivells adequats de tots dos protegeix de malalties com l’osteoporosi.
  • Seguir una dieta saludable, baixa en greixos i sal i alta en fibra. S’ha de prioritzar la ingesta de fruita, verdura i grans integrals. De la mateixa manera, s’aconsella incrementar la quantitat de peix, sobretot el que sigui ric en omega-3, i de lactis.
  • Cuidar el sòl pelvià. A més de prevenir la incontinència urinària, la cura de la musculatura del sòl pelvià és important per controlar l’atròfia vaginal, molt habitual en la menopausa.


Dra. Claudia Pueyo
Metge de família centre mèdic Atlàntida

Deixa un comentari

GESTIÓ SANITÀRIA E.G. 92, S.L. como responsable del tratamiento tratará tus datos con la finalidad de gestionar tu suscripción y participación a nuestro blog informativo. Puedes acceder, rectificar y suprimir tus datos, así como ejercer otros derechos consultando la información adicional y detallada sobre protección de datos en nuestra Política de privacidad.