You are currently viewing Diferències entre la pell masculina i la femenina

Diferències entre la pell masculina i la femenina

Sigui per desconeixement o per comoditat, alguns homes comencen a tenir cura de la pell fent servir els mateixos productes que una amiga, mare o germana. Aquesta pràctica no és del tot aconsellable, ja que la pell femenina i la masculina, tot i que són molt similars, presenten certes diferències que obliguen que la seva cura sigui específica i diferent en cada cas.

La pell facial i corporal d’homes i dones té una composició diferent, a la qual cosa se sumen pràctiques diferents, com, per exemple, l’afaitat diari i constant a què ells se sotmeten, i que afecta la pell, fent-la més sensible.

Diferències principals

És important entendre les diferències bàsiques entre la pell d’uns i altres per assegurar-ne la cura correcta.

  • Gruix. Els homes tenen la pell un 25% més gruixuda que les dones, a causa dels nivells de testosterona. També tenen més quantitat de col·lagen. En l’home aquesta proteïna (la funció de la qual és mantenir unides les diferents estructures de l’organisme) es redueix a una velocitat constant. En canvi, en la dona disminueix a un ritme més ràpid, tot i que comença a fer-ho de manera més tardana, a partir de la menopausa.
  • Pell greixosa. Els homes tenen més glàndules sebàcies actives (encarregades de segregar seu) que les dones. Per això produeixen el doble de seu que les dones, i d’aquí que tinguin la pell més greixosa i brillant. El nivell de greix més elevat en l’home també respon a una herència evolutiva del pèl facial. D’altra banda, cal esmentar que el pH masculí és inferior al femení, motiu pel qual la seva pell és més propensa a les impureses. L’edat també influeix en l’estat de la pell, ja que l’home adult tendeix a presentar la pell més seca que la dona adulta.
  • Porus. La nostra pell té milions de porus, que són petits orificis per on s’alliberen la suor i les substàncies greixoses. Els homes tenen més quantitat (i més grans) de porus i, per aquest motiu, els problemes de mal aspecte de la pell també els són més freqüents.
  • Presència de cel·lulitis. L’aparició de la cel·lulitis (una infecció bacteriana molt comuna en la pell) és més freqüent entre les dones. De fet, es calcula que al voltant del 90% presenten aquest problema cutani. No és el cas dels homes, amb una estructura del teixit subcutani molt diferent. En els homes, el teixit conjuntiu és més fort i no hi ha tanta acumulació de greixos.
  • Envelliment. Homes i dones perden l’1% del col·lagen a partir dels vint anys. Amb tot, els homes adults aparenten una mitjana de deu anys menys que les dones, cosa que ja no passa en la vellesa, a causa de l’impacte de l’envelliment en la seva pell. En ells, els signes de l’envelliment comencen a aparèixer més tard que en elles, però quan ho fan avancen més ràpidament. Les arrugues també es fan visibles més tard, però ho fan d’una manera molt més pronunciada que en les dones. Finalment, en l’home són més evidents la flacciditat de la pell, les ulleres i les bosses fosques.
  • Afaitat. L’afaitat elimina les cèl·lules mortes de l’epidermis, encarregades de protegir les cèl·lules immadures dels efectes nocius del sol. A conseqüència de l’afaitat, la pell es torna més sensible i reacciona més ràpidament. Fins al 40% dels homes pateix problemes cutanis relacionats amb l’afaitat. Els més joves, sobretot els que tenen acne o dermatitis atòpica, i els de pell més clara són els més propensos a patir aquesta situació. D’altra banda, una fulla d’afaitar desfilada, o lubricacions insuficients durant el rasurat, poden donar lloc a erosions i talls.

Aspectes en comú

Hi ha una sèrie de rutines en la cura de la pell recomanables tant per a homes com per a dones.

A més d’una bona pauta de neteja i hidratació, és important beure aigua, vigilar que la temperatura de la dutxa o el bany no estigui molt calenta i fer servir sabons, gels i cremes respectuoses amb les característiques de cada pell.

Cal no oblidar que els rajos solars són nocius durant tot l’any, de manera que cal aplicar-se protecció solar abans de fer activitats a l’aire lliure.

Davant de qualsevol dubte, vés al dermatòleg perquè t’assessori sobre quins tractaments i productes per a la cura de la pell són els més adequats per a tu.

Dra. Claudia Pueyo
Directora mèdica adjunta

Deixa un comentari

GESTIÓ SANITÀRIA E.G. 92, S.L. como responsable del tratamiento tratará tus datos con la finalidad de gestionar tu suscripción y participación a nuestro blog informativo. Puedes acceder, rectificar y suprimir tus datos, así como ejercer otros derechos consultando la información adicional y detallada sobre protección de datos en nuestra Política de privacidad.