El poder de la rosa mosqueta

El poder de la rosa mosqueta

La rosa mosqueta s’ha convertit, pels seus notables beneficis sobre la pell, en l’ingredient estrella de cremes, locions, olis i tota mena de productes de la indústria dermocosmètica. El seu nom és sinònim d’hidratació, nutrició i reparació de la pell, i destaca pel seu poder cicatritzant, reafirmant i regenerant. És famosa per la seva efectivitat a l’hora de mitigar cicatrius, estries i cremades.

Anomenada també rosa rubiginosa, la rosa mosqueta és un arbust silvestre natiu d’Europa -el seu cultiu s´ha espandit molt per la Gran Bretanya-, tot i que també prolifera de manera salvatge a la regió sud de la Serralada dels Andes, a Xile i a l´Argentina.

Els fruits de la rosa mosqueta són rics en àcid ascòrbic i tenen vitamina A, riboflavina, àcid nicotínic, màlic i cítric, sucres, etc. L’oli, provinent de les llavors, és utilitzat per la indústria cosmètica pel seu alt contingut en vitamines A, E, C, B1 i B2, nutrients que li cofereixen excepcionals propietats regeneratives i cicatritzants.

Els laboratoris s’han deixat captivar per les efectives propietats d’aquesta planta i són molts els que ja han incorporat cremes, locions, xampús i, sobretot, l’oli pur elaborat amb les llavors de rosa mosqueta a la seva gamma de productes habitual.


L’oli pur de rosa mosqueta

L’oli pur s’extreu de les llavors de la rosa mosqueta mitjançant una pressió en fred. És de color vermellós i presenta un elevat contingut d’àcids grassos essencials poliinsaturats (gairebé un 80% de la seva composició), entre els quals destaquen l’àcid linoleic i l’àcid oleic. Es tracta de substàncies que intervenen en la síntesi del famós col·lagen i que participen a més a més en la regeneració cel·lular.

Un altre dels components d’aquest oli és l’àcid transretinoic o tretinoina, molt beneficiós per combatre el fotoenvelliment, eliminar arrugues i esborrar cicatrius i estries.

Aquest oli és molt lleuger, el que permet una ràpida absorció després de l’aplicació. La seva manca d’olor, la seva agradable textura i el seu pH de 5.1 fan que s’adeqüi perfectament a la pell sense provocar efectes secundaris.


La flor de la joventut

L’eficàcia de la rosa mosqueta en el camp de la cosmètica reparadora és indiscutible. Aplicant el seu oli pur sobre la pell s’aconsegueix accelerar els processos de regeneració, hidratació, nutrició i restauració cutanis. A més d´això, per la seva acció antioxidant, és capaç de combatre els radicals lliures, causants de l’envelliment de la pell, i afavorir l’oxigenació dels teixits.


És precisament la capacitat regeneradora i el potent caràcter astringent de la rosa mosqueta el que ha convertit els productes elaborats amb aquesta flor -essencialment l’oli pur- en aliats de la medicina per tractar cicatrius quirúrgiques fruit dels punts de sutura (especialment facials i abdominals), cremades, úlceres per decúbit i taques solars.


La rosa mosqueta es pot prendre també en infusió, que es fa barrejant tant els fruits, com les flors i les llavors. Presa d’aquesta manera, afavoreix la resistència de l’organisme a malalties com refredats o gastroenteritis (té altes dosis de vitamina C), ajuda a reduir càlculs renals i biliars i té una lleugera acció diürètica i laxant.


Les seves propietats dermatològiques

Després de comprovar els nombrosos beneficis que la rosa mosqueta aporta a la pell, molts laboratoris de cosmètica han decidit incorporar aquesta planta com a ingredient estrella dels seus productes.

  • –      El notable poder hidratant i nutritiu de l’oli pur de rosa mosqueta fa que sigui aconsellable per a pells seques o envellides. No obstant això, pel seu alt contingut en àcids grassos no és adequat per a persones amb la pell grassa o amb acne seborreic.
  • Aquest oli, a més d´això, redueix els símptomes de l’envelliment: retarda i redueix les arrugues ocasionades per l’edat i atenua les línies d’expressió. Tot això gràcies als seus antioxidants i a la funció que exerceixen contra els radicals lliures.
  • De la mateixa manera, ajuda a esborrar imperfeccions i contribueix a reduir la hiperpigmentació de la pell causada per l’exposició al sol (ajuda a eliminar les taques).
  • Per la seva acció preventiva i reductora de les estries, moltes embarassades utilitzen aquest oli en pits i abdomen durant els últims mesos de gestació.
  • La seva acció reparadora és beneficiosa pel tractament de cicatrius produïdes per cremades, per l’acne o per operacions quirúrgiques.
  • Així mateix, s’empra en el tractament d’úlceres i llagues, especialment per decúbit i vasculars.
  • La seva composició converteix la rosa mosqueta en un bon agent per prevenir cremades solars.
  • Afavoreix el tractament de determinades malalties cutànies, com poden ser la dermatitis atòpica, la psoriasi, els melanomes, certs èczemes, etc.

Rosa mosqueta, també per a nadons

Els productes obtinguts de l’arbust també es poden usar en nadons i nens. Els àcids grassos, vitamines i antioxidants que conté el seu oli pur són ideals per a la pell delicada, però cal assegurar-se utilitzar un producte adequat, que no contingui ingredients tòxics, ni tampoc irritants. Es pot emprar a la cara, el cos i també pel culet, una zona molt irritable pel frec del bolquer. L’ideal, en qualsevol cas, és consultar amb el pediatre si aquest oli és el més indicat per a la pell del nostre nadó.

Deixa un comentari

GESTIÓ SANITÀRIA E.G. 92, S.L. como responsable del tratamiento tratará tus datos con la finalidad de gestionar tu suscripción y participación a nuestro blog informativo. Puedes acceder, rectificar y suprimir tus datos, así como ejercer otros derechos consultando la información adicional y detallada sobre protección de datos en nuestra Política de privacidad.