You are currently viewing Com afecta l’acne a la teva vida?

Com afecta l’acne a la teva vida?

Ara per ara, amb l’obligatorietat de l’ús de la mascareta a causa del coronavirus, moltes persones estan començant a experimentar el que s’ha anomenat “maskné“, acne associat a l’ús de la mascareta. I no només els hi passa als joves, també alguns adults han notat que tenen més granets a la cara arran de dur-la tapada gran part del dia.

No obstant això, l’acne és una afecció de la pell típica de joves entre 12 i 20 anys. És cert que poden tenir acne també les persones adultes, però es tracta d’una afecció dermatològica molt associada a l’adolescència, en part a causa dels canvis hormonals que es produeixen en aquesta etapa.

Què el provoca?

L’acne és una malaltia cutània molt freqüent entre els joves. Es tracta d’un procés dermatològic que afecta tant a homes com a dones i que consisteix en una obstrucció dels porus de la pell (en els quals s’acumula greix), el que propicia la formació de grans (punts blancs o negres, pàpules, pústules, etc.).

Entre les causes de l’acne, destaquen factors com l’obstrucció del fol·licle pilosebaci, l’augment de la secreció sebàcia (normalment a causa de factors hormonals) o un procés inflamatori desencadenat per un bacteri anomenat Propionibacterium acnes.


El tractament de l´acne ha de ser individualitzat. En alguns casos, tindrà prou amb una correcta higiene de la pell, però en altres, pot ser que sigui necessari consultar amb un dermatòleg per seguir un tractament concret, ja sigui a força de fàrmacs o de productes especialment formulats per combatre el problema.

El diagnòstic de l’acne es realitza a partir de les manifestacions clíniques; és a dir, observant les lesions característiques: els granets, els punts negres, les pàpules (protuberàncies eruptives sense pus), les pústules, els nòduls, els quists i les cicatrius. Es tracta de lesions que es localitzen principalment a la cara, encara que també és habitual que apareguin al pit, a l’esquena i a les espatlles.


Segons la seva gravetat, tal com explica el Col·legi de Farmacèutics de Lleida, els dermatòlegs distingeixen entre:

  1. Acne de grau I: porus oberts i tancats, amb presència d’alguna pàpula.
  2. Acne de grau II: és moderat si es troben pàpules i alguna pústula. Si hi ha moltes pústules, es considera un cas greu de grau II.
  3. Acne de grau III: la pell presenta pàpules, pústules, nòduls, quists, abscessos i fins i tot cicatrius.


Necessito un tractament especial?

Quan l’acne suposa un problema per a la persona que ho pateix, si les lesions no remeten soles amb el pas del temps o si aquestes són cada vegada més nombroses i greus, l’ideal és demanar una cita amb el dermatòleg perquè valori el nostre cas.

En funció de la gravetat de l’acne, el metge ha d’establir un tractament o un altre. Aquest serà sempre individualitzat i controlat per un especialista.

  • –      Tractament tòpic: Els fàrmacs comedolítics i queratolítics actuen sobre els primers signes de l’acne. Se solen emprar al principi del tractament, especialment en els casos de grau I, o juntament amb l’administració d’antibiòtics en casos d’acne més greus. El dermatòleg sol prescriure aquest tipus de fàrmacs per prevenir l’aparició de nous grans. D’altra banda, hi ha els antibiòtics tòpics (com l’eritromicina i la clindamicina), que actuen sobre les pàpules i les pústules i estan indicats en els casos d’acne de grau II. En les pells grasses es recomana aplicar tractaments amb excipients alcohòlics, hidroalcohòlics o gels; mentre que en pells seques i sensibles s’aconsellen les emulsions amb un lleuger contingut gras.
  • –      Antibiòtics sistèmics: Es tracta de fàrmacs com la doxicilina, l’eritromicina, la josamina o la dietilmidecamicina. Estan indicats per a l’acne de grau II que no respon al tractament amb antibiòtics tòpics. Quan les lesions inflamatòries han millorat es pot interrompre la seva administració, mantenint l’aplicació tòpica de comedolítics i queratolítics.
  • Tractament hormonal: S’utilitzen substàncies antiandrògenes per reduir la producció de greix en el fol·licle pilosebaci. Els dermatòlegs ho aconsellen en casos d’acne de grau II i en dones amb hirsutisme, seborrea excessiva, alteracions menstruals i ovaris poliquístics. És un tractament de llarga durada (mínim un any). Per tractar l’acne de grau III se sol recomanar la isotretinoïna oral, un derivat de la vitamina A, tot i que és un medicament fotosensible, amb molts efectes adversos.

Tens acne? Segueix aquestes recomanacions

La Societat Espanyola de Medicina de Família i Comunitària (semFYC), recull alguns consells per prevenir i tractar els problemes de l´acne:

  • La higiene facial és essencial. Els experts aconsellen rentar-se la cara dues vegades al dia amb sabons suaus o productes específics per a pells amb acne. La cara s´ha d´ensabonar i després esbandir suaument. La pell s´ha d´assecar amb molta cura i sense fregar vigilant sobretot on hi ha lesions.
  • No s´han de manipular les lesions (grans, punts negres, pústules…). En cas contrari, és possible que s’agreugin, s´enrogeixin, durin més temps i provoquin l’aparició de cicatrius.
  • Les persones amb els cabells llargs han d’intentar no tenir-los a la cara, sobretot si els seus cabells tenen tendència a ser grassos.
  • Els medicaments que s’apliquen sobre la pell poden produir, en un primer moment, irritació, ardor o enrogiment. No obstant això, s’ha de seguir amb el tractament llevat que el metge indiqui el contrari.
  • Cal ser pacient i constant. El tractament per a l’acne pot trigar setmanes a mostrar els primers resultats. Així mateix, és possible que es necessiti un tractament posterior per evitar recaigudes.

Falsos mites sobre l’acne

Per combatre l’acne has de tenir en compte la següent informació.

  • El bronzejat: Hi ha qui diu que bronzejar-se elimina l’acne. És fals, l’únic que s’aconsegueix amb això és emmascarar els granets i tenir sequedat a la pell i irritació, cosa que acaba agreujant el problema. L’ideal és prendre el sol amb protecció i utilitzar un producte que no sigui gras.
  • Menjar xocolata o formatge: Menjar xocolata o productes molt grassos fa que surti acne. És una creença molt estesa, però la veritat és que no hi ha cap estudi contrastat que defensin aquesta teoria. En qualsevol cas, el que està clar és que es recomana seguir una dieta saludable, rica en vitamines i minerals i baixa en greixos saturats,i beure prou aigua.
  • Rentar-se la cara sovint: Hi ha qui diu que rentar-se la cara freqüentment pot ajudar a mitigar l’acne, però un excés d’higiene pot provocar sequedat i irritació.
  • Utilitza maquillatge: Maquillar-se diàriament no té per què ser un problema per a les persones que tenen acne. Només cal utilitzar productes en els què s’indiqui que són adequats per a pells amb acne. A les etiquetes d’aquests productes solen aparèixer expressions com: “lliures d’olis”, “no produeix acne” o “no comedogènic”. Hi ha bases de maquillatge que no bloquegen els porus i fins i tot es comercialitzen productes que incorporen en la seva composició àcid acetilsalicílic i altres substàncies indicades per tractar aquests problemes.

Deixa un comentari

GESTIÓ SANITÀRIA E.G. 92, S.L. como responsable del tratamiento tratará tus datos con la finalidad de gestionar tu suscripción y participación a nuestro blog informativo. Puedes acceder, rectificar y suprimir tus datos, así como ejercer otros derechos consultando la información adicional y detallada sobre protección de datos en nuestra Política de privacidad.